tiistai 14. toukokuuta 2013

Kahvinpurut puutarhaan


Kahvi piristää ihmistä, mutta myös puutarhaa. Luin, että kahvinpurut käyvät sekä lannoitteesta että katteesta – ja karkottavat etanoita.
 Mikä Martta se sellainen on, joka ei kerää arkipäivän vinkkejä ja kokeile niitä?
Kofeiiniriippuvuuden takia kahvinpurut ovat meillä jatkuvasti uusiutuva luonnonvara, saamme siis ilmaista lannoitetta, jota koirakaan ei syö. Kanankakkarakeet ovat koiralle liian suurta herkkua, enkä siksi voi päästää koiraamme enää takapihalle.

Laitoin siis tuoreet kahvinpurut kukkien juurelle. Nyt niiden pitäisi happamuutensa ja typpensä ansiosta piristää kasvua ja kukintaa. Puutarhurit suosittelevat, että puruihin lisäisi teelusikallisen kalkkia kiloa kohden. Olen vastikään laittanut kalkkia hyötykasvien multaan ja omenapuiden, pensaiden ja nurmikon päälle tuhkaa, joten ehkä se riittänee. 


Käyn takapihallani ikuista taistelua etanoita vastaan, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita. Olen jo laittanut istutuslaatikoiden reunoille munankuoria, joita etanat eivät kuulemma mielellään ylitä. Nyt ripottelin multaan myös kahvinpuruja, sillä etanat eivät kuulemma pidä kofeiinista.


Kastemadot sen sijaan rakastavat kofeiinia ja viihtyvät kahvinpuruilla lannoitetussa mullassa. Ja kaikki tietävät, kuinka hyödyllisiä kastemadot ovat mullalle.
Mitähän kofeiini tekee niille?

Pst. Mene kahvinpuruilla lannoitettuun puutarhaan aamukahville ja haistele ilmaa. Nam! Paljon parempi tuoksu kuin kanankakalla lannoitetun puutarhan tuoksu.

2 kommenttia:

  1. Jostain joskus kuulin että etanat tykkäis oluesta ?Kannattaa ainakin kokeilla laittaa johonkin lautaselle et tulevatko juomaan?

    VastaaPoista
  2. Meillä oluet menevät yleensä parempiin suihin. :) Mutta täytyy kokeilla. Toistaiseksi en ole nähnyt tänä vuonna vielä yhtään etanaa, vaikka viime vuonna niitä oli riesaksi asti. Ehkä munankuoret ja kahvinpurut ovat tehneet tehtävänsä... Katsotaan.

    VastaaPoista