sunnuntai 24. maaliskuuta 2013


Itse tehtyä saippuaa


Suojaan pöytätasot, puen pitkähihaisen paidan päälleni ja sujautan käteeni kumihanskat. On aika valmistaa saippuaa. 

Mieheni on varma, että teen tällä kertaa hänestä saippuaa. Katsonut liikaa Fight Clubia. Tai sitten hän ei usko varotoimenpiteisiini. Saan olla yksin keittiössä.



Tällä kertaa vuorossa on laventelisaippua, jonka ajattelin päällystää kuivatuilla ruusunlehdillä, joita löysin  Hakaniemen metroaseman itämaisesta liikkeestä. Värjään massan punaisella saippuavärillä ja laitan sekaan laventeli-tuoksuöljyä.



Minulle saippuanvalmistus on aina sattumankauppaa, vaikka olen tehnyt saippuani itse jo vuosia. Mittasuhteiden kanssa ei pelleillä, mutta muuten lopputulos on aina yllätys. Ehkä se onkin osa jännitystä.


Saippuan valmistukseen tarvitaan:

* kattila rasvan sulattamiseen
* lasinen kulho
* tarkka keittiövaaka
* astia lipeän mittaamiseen
* kannellinen lasinen astia lipeän sekoittamiseen
* sauvasekoitin
* muotti saippuamassalle
Huom!  muottina toimii lähes mikä tahansa astia, joka ei sisällä alumiinia. Vanhat maitopurkit ovat käteviä, sillä ne voi repiä saippuan päältä pois.
* ilmava paikka, jossa saippuapalojen annetaan tekeytyä
* suojavarusteet: kumihanskat, suojalasit ja pitkät hihat
* ainekset: lipeä, öljy/rasva sekä vesi.


Lipeä on syövyttävää, joten sen kanssa on oltava varovainen. Käytä aina suojakäsineitä, pitkähihaista paitaa ja mielellään myös suojalaseja valmistaessasi saippuaa.

JOS LIPEÄLIUSTA MENEE IHOLLE TAI SILMIIN, HUUHTELE SE HETI POIS. Voit myös neutraloida lipeän vaikutuksen hieromalla huuhtelun jälkeen iholle etikkaa.



Oliiviöljysaippua eli Kastilian saippua

500 g huoneenlämpöistä oliiviölyä
128 g kylmää vettä
64 g lipeää (NaOH)



Tee näin

1. Punnitse öljy.
2. Punnitse kylmä vesi.
3. Kaada lipeä veden joukkoon. Jos kaadat veden lipeän joukkoon, lipeä saattaa roiskua.
4. Sulje kansi ja liikuttele astiaa, kunnes lipeä on liuennut veteen.
5. Kaada kuuma lipeäliuos öljyn sekaan.
6. Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seos tulee paksuksi ja vaaleaksi. Seos on valmis, kun sekoittimesta tippuva massa ei heti uppoa, vaan jättää kohokuvion kiisselin pintaan.
7. Kaada saippuamassa muottiin ja kääri pyyhe muotin ympärille.
8. Anna saippuan olla muotissa 10–24 tuntia.
9.  Ota saippua muotista ja leikkaa paloiksi. Käytä suojakäsineitä!
10. Laita palat kypsymään hämärään ja ilmavaan paikkaan.
11. Anna saippuan kypsyä vähintään viikon ennen ensimmäistä kokeilua ja vähintään kuukauden ennen käyttöönottoa.



Värjää

Kanelijauhe – rusken pilkullinen väri
Kurkuma – keltainen sävy
Paprikajauhe – punertavan oranssi sävy
Saippuan voi värjätä  kokonaan tai siihen voi tehdä kuvioita.
Kokeile esimerkiksi värjätä saippua kerroksittain niin, että jaetaan osiin ja eri osat värjätään eri väreillä. Kerrokset asetetaan varovasti toistensa päälle.



Hajusta

Käytä vain saippuavalmistukseen siihen tarkoitettuja öljyjä, joita saa mm. askarteluliikkeistä.



Lisää myös

Ruusunlehdet – lisää vasta, kun saippua on muotissa.
Leseet –tekevät saippuasta kuorivaa
Kahvinpurut – tekevät saippuasta pilkukkaan ja kuorivan. Poistaa iholta mm. kalan hajua.


Kuvan saippuat ovat aiempia tekeleitäni. 

1 kommentti: