Itse tehtyä saippuaa
Suojaan
pöytätasot, puen pitkähihaisen paidan päälleni ja sujautan käteeni kumihanskat.
On aika valmistaa saippuaa.
Mieheni
on varma, että teen tällä kertaa hänestä saippuaa. Katsonut liikaa Fight Clubia. Tai
sitten hän ei usko varotoimenpiteisiini. Saan olla yksin keittiössä.
Tällä
kertaa vuorossa on laventelisaippua, jonka ajattelin päällystää kuivatuilla
ruusunlehdillä, joita löysin Hakaniemen
metroaseman itämaisesta liikkeestä. Värjään massan punaisella saippuavärillä ja
laitan sekaan laventeli-tuoksuöljyä.
Minulle
saippuanvalmistus on aina sattumankauppaa, vaikka olen tehnyt saippuani itse jo
vuosia. Mittasuhteiden kanssa ei pelleillä, mutta muuten
lopputulos on aina yllätys. Ehkä se onkin osa jännitystä.
Saippuan
valmistukseen tarvitaan:
* kattila rasvan sulattamiseen
* lasinen kulho
* tarkka
keittiövaaka
* astia
lipeän mittaamiseen
*
kannellinen lasinen astia lipeän sekoittamiseen
* sauvasekoitin
* muotti
saippuamassalle
Huom! muottina toimii lähes mikä tahansa astia, joka
ei sisällä alumiinia. Vanhat maitopurkit ovat käteviä, sillä ne voi repiä
saippuan päältä pois.
* ilmava paikka, jossa saippuapalojen annetaan tekeytyä
* ilmava paikka, jossa saippuapalojen annetaan tekeytyä
*
suojavarusteet: kumihanskat, suojalasit ja pitkät hihat
*
ainekset: lipeä, öljy/rasva sekä vesi.
Lipeä on
syövyttävää, joten sen kanssa on oltava varovainen. Käytä aina suojakäsineitä, pitkähihaista
paitaa ja mielellään myös suojalaseja valmistaessasi saippuaa.
JOS LIPEÄLIUSTA MENEE IHOLLE TAI SILMIIN, HUUHTELE SE HETI
POIS. Voit myös neutraloida lipeän vaikutuksen hieromalla huuhtelun jälkeen
iholle etikkaa.
Oliiviöljysaippua eli Kastilian
saippua
500 g
huoneenlämpöistä oliiviölyä
128 g
kylmää vettä
64 g
lipeää (NaOH)
Tee näin
1.
Punnitse öljy.
2.
Punnitse kylmä vesi.
3. Kaada
lipeä veden joukkoon. Jos kaadat veden lipeän joukkoon, lipeä saattaa roiskua.
4. Sulje
kansi ja liikuttele astiaa, kunnes lipeä on liuennut veteen.
5. Kaada
kuuma lipeäliuos öljyn sekaan.
6.
Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seos tulee paksuksi ja vaaleaksi. Seos on
valmis, kun sekoittimesta tippuva massa ei heti uppoa, vaan jättää kohokuvion
kiisselin pintaan.
7. Kaada
saippuamassa muottiin ja kääri pyyhe muotin ympärille.
8. Anna
saippuan olla muotissa 10–24 tuntia.
9. Ota saippua muotista ja leikkaa paloiksi. Käytä
suojakäsineitä!
10.
Laita palat kypsymään hämärään ja ilmavaan paikkaan.
11. Anna
saippuan kypsyä vähintään viikon ennen ensimmäistä kokeilua ja vähintään
kuukauden ennen käyttöönottoa.
Värjää
Kanelijauhe
– rusken pilkullinen väri
Kurkuma
– keltainen sävy
Paprikajauhe
– punertavan oranssi sävy
Saippuan
voi värjätä kokonaan tai siihen voi
tehdä kuvioita.
Kokeile
esimerkiksi värjätä saippua kerroksittain niin, että jaetaan osiin ja eri osat
värjätään eri väreillä. Kerrokset asetetaan varovasti toistensa päälle.
Hajusta
Käytä
vain saippuavalmistukseen siihen tarkoitettuja öljyjä, joita saa mm. askarteluliikkeistä.
Lisää myös
Ruusunlehdet
– lisää vasta, kun saippua on muotissa.
Leseet –tekevät
saippuasta kuorivaa
Kahvinpurut
– tekevät saippuasta pilkukkaan ja kuorivan. Poistaa iholta mm. kalan hajua.
Kuvan saippuat ovat aiempia tekeleitäni.
Tosi upeita saippuoita, oikeita herkkupaloja!
VastaaPoista