lauantai 1. kesäkuuta 2013

Näyttävä kotkansiipi

Tietämättömyydessäni revin kotkansiipeä maasta kuin kyseessä olisi jokin kammottava peto, joka pitää tuhota. Juuret olivat syvällä, ja sain katkottua oksia niin, että maahan jäi ikävän näköiset tapit.

Tänä keväänä en ollut vielä päässyt kotkansiipiprojektiin käsiksi, ja se sai rauhassa levittää siipensä länsirinteessä.



Miten upea! Ilta-auringon valo siivilöityi fibonaccimaisesti kaareutuvien, viuhkamaisten lehtien läpi. Runollisesti sanottuna.

Kotkansiipi on Suomessa esiintyvistä saniaislajeista suurin ja komein. Sitä löytyy yleensä varjoisten purojen tai kosteikkojen varsilta. Se tarvitsee ravinteikkaan maan ja sopivat kosteusolosuhteet. 

Siihen, miksi se kasvaa pihallamme niin komeana, en osaa vastata.

Näyttävät kasvustot ovat Suomessa harvinaisia, joten kaikkien, jotka ovat sitä saaneet kasvamaan, pitäisi miettiä kahdesti ennen kuin repii kasvit maasta. Jos näin pääsee käymään ja myöhemmin katuu, kuten voi todistettavasti käydä, saa odottaa jopa 5–10 vuotta, että kasvi on taas näyttävimmillään.



Tämä kuva on napattu Herttoniemen kartanon pihalta. Kotkansiivet kasvavat vieri vieressä ja aita tukee niiden suuria lehtiä.  Kasvi on parhaimmillaan keväällä, kesällä lehdet saattavat lässähtää. Toisista kasveista ja aidasta saatu tuki tulee tarpeeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti